МВР с горещи разкрития за убийствата на бизнесмена Петър Христов и данъчния шеф Иво Стаменов

Имаме напредък по разследването на убийствата на бизнесмена Петър Христов и данъчния шеф Иво Стаменов. Това заяви по Нова Тв главен комисар Христо Терзийски, директор на Национална полиция.реклама

„Обемите по факти, данни и доказателства са изключително големи, но няма какво да кажа пред медиите към този момент“, обяви той, пише .

По думите му за сега извършителите не са задържани. Христо Терзийски коментира и темата кой да пази селата от крадци – МВР или частни охранители.

„Новият Закон за частната охранителна дейност беше дълго време обсъждан в работни групи и комисии, включително и със сдружения на частните охранителни фирми. Беше подлаган и на обществено обсъждане. В този смисъл той не е набързо приет”, заяви Терзийски.

 „Правомощията, които се дават на местното самоуправление и на кметовете по този закон и в момента съществуват. Те могат да изградят звена за самоохрана или да сключват договори с охранителни фирми за опазването на имуществото на общината. В момента просто по-детайлно се регламентират отделните видове охранителна дейност”, поясни МВР шефът.

„Ресурсите, които са в ръцете на държавата и в частната дейност са различни. В частната охранителна дейност са включени над 2 служители, а 1800 фирми имат лицензи за охрана. Отделно съществуват и 800 звена за самоохрана. Всичко това може да включи в ограничаването на посегателствата върху население добави той. Терзийския допълни, че полицията е с ограничен ресурс, въпреки че през изминалата година са назначени повече от 1200 души именно в слабонаселените места у нас. Увеличен е и щатът на жандармерията с 300 души.