НЗОК проверява родилните отделения

Проверки за злоупотреби с клиничните пътеки за недоносени деца започнаха в болниците. Здравната каса проверява родилните отделения в страната. По данни на касата над 38% от новородените през миналата година са отчетени като недоносени.

Според неонатолозите обаче броят им е между 10 и 12%.

Здравната каса през миналата година са отчетени над 58 хиляди раждания.Бебетата отчетени по клинични пътеки за недоносени са 38%.

Резултатите от анализа изненадват Надзорния съвет на здравната каса. Управителят ѝ Камен Плочев смята,че броят на недоносените е значително по-малък и подозира,че става въпрос за злоупотреба. Председателят на надзора Жени Начева обяснява, че едно недоносено дете се лекува по няколко неонатологични пътеки.Обшият брой на децата преминали по тези пътеки обаче е по-голям от реално родените.

В опит да реши проблема Надзорния съвет на касата обсъжда въвеждане на лимити за лечение на недоносени, но в хода на преговорите с Лекарския съюз предложението е отхвърлено. Според неонатолозите касата им е разрешила да лекуват недоносените деца по няколко клинични пътеки.

Мумджиев не е съгласен с данните на касата,че недоносените деца у нас са 38%.

По данни на НСИ за 2016-а годна новородените у нас са били над 64 хиляди. Над 6 хиляди от тях са недоносени.

Проверката на здравната каса в родилните отделения трябва да приключи до месец. От резултатите зависи какви мерки за контрол ще бъдат предприети. / БНТ