Искри между България и Турция заради границата! Ето официалното изявление на българското правителство!

Днешните държавни граници са утвърдени с международни, признати от всички договори и не се подлагат на съмнение и преразглеждане.

Това заяви Министерството на външните работи по повод коментара на президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган, споменаващ Кърджали.

На форум на управляващата партия в Сакария Ердоган каза вчера, че всички жертви и потиснати, извън родината си се молят за успеха на Турция.

Сред тези „извън родината“ той спомена „братята и сестрите в Кърджали“. Ердоган говори за „братя и сестри“ и в Босна и Херцеговина, Косово, Албания, Македония, Сърбия, Западна Тракия, Крим, Румъния… 

МВнР на Република България отбелязва, че: 

всяка държава с богата и дълга история би могла да твърди, че нейните духовни и културни граници излизат извън физическите;

ако политическата реторика в отделните държави избере по някаква причина да се връща към миналото, то почти винаги може да очертае граници, които се отличават от сегашните;

в действителност, днешните държавни граници са утвърдени с международни договори, признати от всички държави и не подлежат на съмнение, нито на преразглеждане.

България и Република Турция, които се радват на отлични двустранни отношения, не правят изключение от тези договори, заключава изявлението на МВнР.