Телефоните в министерски съвет пламнаха, България не помни да е получавала такъв шамар! От Европа ни казаха в прав текст: Никаква България в

Баварският финансов министър Маркус Зьодер се обяви против присъединяването на България и Румъния към еврозоната.

Зьодер подчерта, че неговият Християнсоциален съюз, който е част от консервативната коалиция на канцлера Ангела Меркел, е и против идеите за емитиране на общи еврооблигации и за създаването на длъжност финансов министър в рамките на еврозоната.

Маркус Зьодер спечели аплодисментите на около 4000 души на политически форум, като отбеляза, че неговият ХСС се е противопоставил преди години на идеята за членство на Гърция в еврозоната.
„Ние не искаме още един подобен дебат и повече мошеничества. Не желаем разширяването на еврозоната да включва страни като България и Румъния“, подчерта Зьодер. „Ние от ХСС сме и против общи еврооблигации и против европейски финансов министър“, допълни той, цитиран от Ройтерс и БНР.
Политици от всички партии в Бундестага също смятат, че България не е готова за еврото. президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер е привърженик на идеята за бързо въвеждане на еврото във всички държави от Общността, но президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман е против прибързаното разширяване на еврозоната. 
В началото на годината финансовият министър Владислав Горанов заяви, че България се очаква да кандидатства за присъединяване към Европейския валутен механизъм, известен като ERM-2, до юни тази година като предварителна стъпка към приемането на страната в еврозоната и еврото.