Българите пак прецакани: Цените за морето рязко скачат, пригответе тлъста пачка!

Снимка Булфото

Скъпият ток ще повиши цената на летните почивки през идния сезон средно с 11 на сто. Това съобщи Румен Драганов, шеф на Института за прогнози и оценки в туризма, пише в. „Телеграф“, цитиран от Блиц.

Поскъпването е заради общото поскъпване на доставните цени на продуктите, получавани от външни доставчици в туризма, обясни Драганов. По-високи са цените на тока, водата и петролните продукти от директните доставчици. Друга причина, която вдига цента на летните почивки е, за да се задържи персоналът.
Много от хотелите предлагат вече продуктите си на завишени цени. Други хотели може да са намалили цените, но средното увеличение ще бъде с 11%, допълни Драганов.
Цените по Южното Черноморие скачат с 5 до 15% този сезон. Увеличението касае най-вече нощувките и пакетите „ол инклузив“. Морската почивка в Слънчев бряг се очаква да поскъпне средно с 8 до 10%. 
„Всеки хотелиер и всяка фирма преценяват дали и с колко да вдигнат цените. Това все пак е въпрос на индивидуална пазарна политика. Но със сигурност ще има някакво поне минимално увеличение. За Слънчев бряг то ще е между 8 и 10%, заяви хотелиерът Веселин Налбантов, който е и зам.-председател на БХРА. Според него поскъпването на туристическите пакети е пряко свързано с увеличените цени на електроенергията, водата, горивата и минималните работни заплати.
Анализът на ресурса през последните 3,4,5 дни показва, че хотелите на първи линия са договорени още от миналата година от големите туроператори от чужденци, а българите както обикновено ще „изядат дървото“.

 В интернет!

 

  

 

/p…