ЩЕ СЕ СЛУЧИ РЯЗКО! Менда Стоянова с огромна новина за минималната заплата в България!

„Няма да увеличаваме заплатите на калпак.

Възможно е такова увеличение и то ще се случи 2018 година.

Това ще се реализира благодарение на 2,5 милиарда повече разходи се предвиждат в бюджета за следващата година.

Тези пари дойдоха от ръста на икономиката. За 2017 очакваме близо 4 % ръст. Този ръст означава по-големи заплати в реалния сектор“. Това заяви шефката на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова в сутрешния блок на БНТ. „Задава се рязък ръст на минималната работна заплата.

От 460 лева, каквато е сега, тя ще стане 510 лева“, уточни още шефката на бюджетната комисия. „Синдикатите като видяха 510 казаха – не, ние искаме 530 лева.

Е, винаги ще има недоволни, но това е реалността за момента“, уточни още тя. „Пари има в повече, но те са фокусирани в приоритетните сектори. Мисля, че така е правилно“, категорична е шефката на бюджетната комисия. Тя поясни още, че за са сектор образование са предвидени 330 милиона лева, което ще доведе до увеличение на учителските заплати с около 15%. Депутатката от ГЕРБ бе категорична, че следващият сектор, който поема голяма част от увеличените разходи, е сигурност – отбрана и МВР.

„Един милиард лева повече ще отидат предимно за пенсии и здравеопазване, както и за социално подпомагане. Трябва да повишим заплатите в последния сектор, за да привлечем повече хора, които сега се отказват от тази работа, заради заплатата, която е близка до минималната сега.

Важно е те да почувстват, че реално имат помощ от държавата“, каза още Стоянова. „Това са трите големи фокуса на политиката на ГЕРБ, които и през 2018 година ще продължим за развиваме. Все пак да не забравяме и инфраструктурата, по която работим. Там обаче голяма част от проектите ще бъдат финансирани и с европейски проекти и с наш бюджет“, поясни депутатката от ГЕРБ.