ЕТО КАК БЪЛГАРИЯ СЕ ПРЕВЪРНА В ГРОБНИЦАТА НА ЕВРОПА!

Българите карат най-старите коли в Европа, показват данни на Европейската асоциация на вносителите на автомобили за възрастта на автомобилите в ЕС през 2016 г.

Средната възраст на автомобилите в ЕС като цяло е била 10,7 години, при над 20 години у нас, показват данните на асоциацията, на които се позова БТА.
Само за 10 години рязко се е вдигнала „възрастта“ на автомобилите в Европа, като през 2007 г. средната възраст на автомобилния парк на Стария континент е била около 8 години. Експерти коментират този факт със световната икономическа криза, която е накарала европейците да карат за все по-дълъг период автомобилите си. 
Средно на 1000 българи се падат около 510 регистрирани автомобила, показват данните на европейската асоциация, при среден показател за ЕС – 573 автомобила на 1000 жители.
По актуални данни на МВР – около 40 на сто от автомобилния парк у нас през миналата година е бил над 20 години, при общо регистрирани над 4 млн. автомобила в страната. Това означава, че около 1,6 млн. леки коли над 20 години са се движили по пътищата у нас. Едва 17 на сто от колите у нас са били под 10 години. 
Само за миналата година у нас са били закупени и регистрирани малко над 26 хиляди нови автомобила при внесени от ЕС над 266 хиляди употребявани коли. 
За първите осем месеца на тази година у нас са били закупени малко над 4000 нови автомобила, показват последни данни на асоциацията.
Регистрацията пък на екологични автомобили у нас е повече от символична: от КАТ отчитат регистрирани 2 474 хибрида (0,08 процента от автопарка) и едва 274 електромобила (0,009 процента от автопарка).
Как е в Европа
Най-нови коли в ЕС карат белгийците – средно на 7 години, отчитат от асоциацията на автомобилните производители. В Дания, Великобритания и Германия възрастта на автомобилите е средно 8 години, във Франция – 9, Италия – 10, Испания – 11, Португалия и Финландия – по 12 години. 
Освен в България с регистриран над 20-годишен автопарк, най-стари автомобили като цяло са отчетени в Полша – 17 години, Латвия и Литва – 16 години, Румъния – 15 години, Унгария, Чехия и Гърция – по 14 години и др.
”Ауди” сравни колите втора ръка с булки в китайска реклама